|
همه ما این تجربه را داشتهایم که ندانیم کجا هستیم. سرگردان بودن احساس مطبوعی نیست و حتی میتواند ترسناک باشد، اما خوشبختانه این احساس برای اکثر ما یکحالت موقتی است. مغز برای جهتدهی مجدد ما، برای به حداقل رساندن حالت سرگردانی و برای هدایت کردن ما به سوی جهت صحیح، ترفندهایی را به کار میبرد. پژوهشها حاکی از این امر هستند که حیوانات و کودکان خردسال برای جهتیابی عمدتاً به سرنخهای هندسی (به عنوان مثال طول ها، مسافتها و زاویهها) متکی هستند. اما افراد بزرگسال میتوانند از سرنخهای خصیصهای (مثل رنگ، بافت وعلامتها) نیز که در محیط پیرامون هستند استفاده کنند. اما غالباً ما چه روشی را مورد استفاده قرار میدهیم؟ کریستین ر. راتلیف – روانشناس- از دانشگاه شیکاگو و نورا اس. نیوکامب- روانشناس-از دانشگاه تمپل، مجموعه آزمایشاتی را به منظور بررسی این مطلب ترتیب دادند که"آیا افراد بزرگسال برای جهتیابی، سرنخ های هندسی را ترجیح می دهند یا سر نخ های خصیصه ای را؟"
نخستین آزمایش در یک اتاق- یا بزرگ یا کوچک- مستطیل شکل سفید با یک علامت راهنما (یک تکه پارچه رنگی بزرگ) آویزان شده بر روی یک دیوار انجام شد. این داوطلبان دیدند که محقق دسته کلیدی را در جعبهای در یکی از گوشههای اتاق قرارداد. به داوطلبین چشمبند زده شد و به منظور از دست دادن جهتیابیشان دور چرخیدند. بعد از برداشتن چشمبند، آنها باید نشان میدادند که کلیدها در کدام گوشه قرار داشتند. پس از یک استراحت کوتاه، به داوطلبان گفته شد که آزمایش تکرار خواهد شد، اگر چه آنها دیگر نمیدیدندکه پژوهشگر کلیدها را پنهان می کند. بدون اطلاع آنها پژوهشگران، در زمان استراحت، علامت راهنما را به دیوار کناری منتقل کردند- این تغییر، داوطلبان را وادار میساخت که به منظور جهت یابی خود و یافتن محل کلیدها یا سرنخهای هندسی را مورد استفاده قرار دهند یا سرنخهای خصیصهای را به کار ببرند، اما نه هر دو را. در دومین آزمایش، پژوهشگران از روش مشابهی استفاده کردند، به جز این مورد که آنها پس از زمان استراحت اتاقها را برای داوطلبان جابجا کردند (داوطلبان اتاق بزرگتر به اتاق کوچکتر منتقل شدند و بر عکس) .
نتایج پژوهش که در«علوم روانشناختی»- مجلۀ انجمن علوم روانشناختی-گزارش شده است، بیانگر آن است که مغز در هنگام جهتییابی دارای ترجیح آشکاری نسبت به سر نخهای خاص نیست. در آزمایش نخست، داوطلبان در اتاقهای کوچکتر خودشان را با استفاده از سرنخهای هندسی جهتدهی کردند، اما در اتاقهای بزرگتر سرنخهای خصیصهای را به کار بردند. با این وجود، داوطلبانی که از اتاق بزرگتر به اتاق کوچکتر رفتند، در آزمایش دوم به سرنخهای خصیصهای نیز متکی بودند و برای جهتیابی علامت راهنما را جستجو کردند.
پژوهشگران حدس می زنند که در جریان آزمایش دوم داوطلبان تجربهی مثبتی در مورد استفاده از سرنخهای خصیصهای در اتاق بزرگتر بدست آوردند، بنابر این در اتاق کوچکتر نیز به منظور جهتیابی همچنان بر علامت راهنما اتکا میکردند. این یافتهها دلالت بر این امر دارند که مغز هنگام تعیین کردن بهترین راه برای جهتدهی ما به سوی فضای پیرامونمان عوامل مختلفی از جمله محیط و تجارب گذشتهی ما را در نظر میگیرد.
www.psychologicalscience.org/media/releases/2009/ratliff.cfm
مترجم: فاطمه بهاء، دانشآموختهی کارشناسی ارشد روانشناسی عمومی از دانشگاه علامه طباطبایی
![Iranian Psychological Association - انجمن روانشناسی ایران](http://iranpa.org/Portal/Portals/0/Logo-iranpa.gif) ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:مغز ,دستگاه GPS,روانشناس,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
![تاثیر مصرف میوه و سبزیجات بر روی پوست .جندی شاپور البرز](http://images.wisegeek.com/various-fruits-and-vegetables-arranged-by-color.jpg)
نتایج تحقیقات نشان می دهد که خوردن دست کم سه وعده میوه و سبزیجات در طول روز به ویژه هویچ، کلم و کیوی می تواند برقی شبیه به درخشش آفتاب روی پوست فراهم کند.به گزارش علم پرس به نقل از مهر، روانشناسهای دانشگاه سنت آندرو در اسکاتلند تأثیر مصرف میوه و سبزیجات را روی رنگ پوست بررسی کرده اند.در طول این آزمایش تصاویری از مردان و زنان پیش از دوره آزمایش و پس از آن با مصرف میوه ها و سبزیجات گرفته شد و مورد تحلیل و ارزیابی قرار گرفت.محققان به این نتیجه رسیدند که افزایش مصرف میوه ها و سبزیجات به تعمیق رنگ پذیری قرمز و زرد طبیعی منتهی می شود.آنها ۲٫۹ سهم از میوه ها و سبزیجات را طی روز به مدت شش هفته آزمایش کردند، چرا که دوره شش هفته ای برای نمایان شدن تأثیر آنها کافی به نظر می رسید. یک گروه دیگر ۳٫۳ سهم از میوه ها و سبزیجات را مصرف کردند که مشخص شد تأثیر آن در پوست آنها نسبت به گروه اول بسیار بیشتر است.خوردن سه وعده میوه هایی چون کیوی و سبزیجاتی چون کلم می تواند در رنگ پوست تأثیر گذار باشد.در پروژه بعدی از افرد خواسته شد درباره تصاویر نظر داده و درباره میزان درخشندگی پوست آنها نظر دهند، در این پروژه مشخص شد که افرادی که پوست آنها دارای درخشش سالم در نتیجه مصرف میوه ها و سبزیجات بود رأیهای مطلوب بیشتری گرفتند.محققان با این تحقیق تلاش کردند مردم را متقاعد کنند طی روز ۵ سهم میوه و سبزیجات مصرف کنند تا این ایده را ترویج کنند که این محصولات نه تنها موجب افزایش سلامتی بدن می شوند بلکه می تواند در ظاهر نیز تأثیرگذار باشد.براساس اظهارات دکتر راس وایتهد، تبلیغ و ترویج نتایج این تحقیق می تواند برخی از افراد را متقاعد کند تا به جای آنکه خود را در معرض تابش اشعه ماورای بنفش قرار دهند، رژیم غذایی خود را بهبود بخشند.کاروتنوئید ماده مغذی که عامل رنگ بخشیدن به میوه ها و غذاها چون هویچ می شود کلید این تأثیر روی پوست است. این ماده در تمام لایه های پوست انسان وجود دارد.
صدها نوع کارتنوئید وجود دارد اما از کاروتنوئیدهای مهم میتوان به بتاکاروتن، آلفاکاروتن و لیکوپن اشاره کرد. بتا کاروتن و آلفاکاروتن عامل رنگ نارنجی هویج و لیکوپن عامل رنگ قرمز گوجه فرنگی و آستاگزانتین نیز عهده دار رنگ قرمز یا صورتی خرچنگ ها و ماهی سالمون است. ثبت دامنه
|
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:میوه ,سبزیجات,رنگ پوست ,پوست,درخشش ,بتاکاروتن,کاروتنوئید,آلفاکاروتن,لیکوپن, آستاگزانتین ,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
نهتنها تکهمسری منحصر به ما انسانها نیست، بلکه رفتارهایی مانند خیانت یا جداشدن جفتها از یکدیگر در قلمرو حیوانات نیز دیده میشود. وفادارترین جفتها را در این قلمرو کرکس سیاه، پنگوئنها و سگ آبی تشکیل میدهند.
ما انسانها در عشق ورزیدن و پایبندی به نظام خانواده تنها گونه زنده روی زمین نیستیم و از آن جالبتر، اینکه در کنار تکهمسری، رفتارهایی مانند جدا شدن از یکدیگر، خیانت یکی از جفتها یا تغییر رویه دادن همزمان با عوض شدن شرایط زندگی در حیوانات متعددی نیز دیده میشود. با این حال در مقایسه با برخی انسانها، جانورانی وجود دارند که به مراتب به «تا مرگ ما را از یکدیگر جدا کند» وفادارترند و البته نمونههای دیگری هم روی زمین زندگی میکنند که تکهمسری در آنها نتیجه خورده شدن یکی از زوجها توسط دیگری است! در این گزارش تلاش کردهایم شما را با تکهمسری در تعداد معدودی از زوجهای روی زمین بیشتر آشنا کنیم.
پنگوئن امپراتور
![Aptenodytes forsteri](http://cdn.elmpress.ir/content/uploads/2013/02/Aptenodytes-forsteri.jpg)
پنگوئنهای امپراتور با نام علمی Aptenodytes forsteri یکی از وفادارترین و فداکارترین زوجها را در قلمرو حیوانات تشکیل میدهند. پنگوئن نر نزدیک به ۲ ماه از تخمی که توسط زوج او گذاشته شده، مراقبت میکند تا پنگوئن ماده برای پیدا کردن غذا به دریا برود. البته اغلب این پیوند خانوادگی تنها در فصل جفتگیری و تولد جوجه پایدار میماند. در دورههای آتی اگر یکی از زوجها به کلونی برگردد، در ابتدا برای پیدا کردن زوج پیشین خود تلاش خواهد کرد و اگر این تلاش موفقیتآمیز نباشد زوج تازهای را انتخاب خواهد کرد.
کرکس سیاه
![کرکس سیاه](http://cdn.elmpress.ir/content/uploads/2013/02/Coragyps-atratus.jpg)
این پرنده با نام علمی Coragyps atratusبه نام کرکس سیاه آمریکایی نیز شناخته میشود و آن را باید سمبل وفاداری و تکهمسری در میان پرندگان دانست. این کرکسها که ممکن است از لاشه همنوعان خود نیز تغذیه کنند، هرگز به زوجی که تمام عمر را با او سپری خواهد کرد، خیانت نمیکنند. این پرندگان نهچندان محبوب وظیفه ۲۴ ساعته نگهداری از جوجهها را نیز به خوبی با یکدیگر شریک میشوند.
بقیه در ادامه نوشتار ثبت دامنه
ادامه مطلب |
نویسنده: پیمان کیان.
׀ تاریخ: برچسب:تکهمسری ,حیوانات,کرکس سیاه,پنگوئنها,وفادار,زوجها ,حیوانات تک همسر,, ׀ موضوع: <-CategoryName->
׀
|
صفحه قبل 1 ... 132 133 134 135 136 ... 233 صفحه بعد
|